Påverkan äldrefrågor

                         

  Inlägg om pensionsfrågor
 


Visst finns det många av dagens pensionärer som har det bra ekonomiskt – men närmare en kvarts miljon lever under EUs fattigdomsgräns (11 900 kr) – och fler blir det för varje år.
 

En oförutsedd utgift, t ex en sjukhusräkning, kan sänka hela ekonomin. För att inte tala om att bli ensam när partnern går bort och upptäcka att den s k omställningspensionen bara gäller personer under 65 – eller att änkepensionen (för den som gifte sig före 1990) numera räknas av mot den egna pensionen och sällan blir mer än några hundralappar eller ingenting alls. 
 

Vad finns det då som vi kan göra på pensionsområdet?

  • Väcka opinion naturligtvis t ex för att även 65+ ska få omställningspension, men överhuvudtaget för att pensioner och pensionsnivåer ska drivas av fackliga och politiska organisationer. Det kommer vi framförallt att göra tillsammans med andra pensionärsorganisationer.
  • Var och en av oss kan förklara för barn och barnbarn hur oerhört viktigt det är att ha ett jobb med kollektivavtal – för tjänstepensionen blir en allt viktigare del. De ska inte låta sig luras att tro att en högre lön kan ersätta detta.

Har du synpunkter på pensionsfrågor eller vill du jobba med detta?

Kontakta Eva Sundbeck, tfn 070-481 91 11